Перейти до основного вмісту

Як вирішити конфлікт між дітьми

 Абсолютно всі батьки в процесі виховання власного чада регулярно стикаються c дитячими сварками і образами. Панікувати з цього приводу не варто, оскільки конфлікти, що виникають між дітьми, є неминучим етапом дорослішання кожного малюка. Саме через сварки і суперечки наші діти вчаться спілкуватися, вибудовувати відносини в колективі, дружно грати, не ущемляючи при цьому інтереси інших дітлахів. 
На відміну від дорослих діти завжди ведуть себе безпосередньо і досить емоційно. Часто це призводить до виникнення невдоволення, переростає в неприємні сварки, розв'язати які діти можуть тільки завдяки допомозі батьків. Але трапляється, що і дорослі люди не відразу розуміють, як вирішити конфлікт між дітьми, щоб у підсумку восторжествувала справедливість, та ще й при цьому всі діти залишилися задоволеними. Спробуємо дати вам деякі практичні рекомендації щодо усунення розбіжностей між дітьми. 
Основні правила для дорослих
Правила для дорослих 
·   Перше, що вам слід зробити - це усуньте власну упередженість до що відбувається на ваших очах сварці, якщо така є. Припустимо, у вас є схильність у всіх бідах звинувачувати завжди одного і того ж дитину. Таке буває, якщо цей малюк своєю поведінкою нагадує вам людину, доставляє обличчясто вам який-небудь дискомфорт у життя. Намагайтеся завжди бути об'єктивним.
·   Допоможіть дітям позначити межі власної території , оскільки завжди є територія загального користування та індивідуальна. Те ж саме стосується і іграшок. В даному випадку необхідно навчити дітей просити один в одного дозволу тимчасово скористатися якою-небудь іграшкою або річчю. Такий метод допоможе вам налаштувати деякі правила розв'язання конфліктних ситуації і одночасно дозволить позбавити маленького власника від загрози вторгнення у його простір.
·   Ніколи не прагніть відразу втрутитися в конфлікт дітлахів, звичайно ж, тільки якщо виключені ризики нанесення шкоди їх здоров'ю. Завжди потрібно пам'ятати, що між дітьми неминуче встановлюється певна ієрархія, що відповідає їхньому віку. Можна запитати у дітей, чи потрібна ваша допомога, і у разі негативної відповіді надайте їм можливість вирішити суперечку самостійно .
Посередництво дорослого в суперечці дітей
Посередництво дорослого 
Основна ваша задача при виникненні конфлікту між дітьми - це вміння допомогти їм мирно домовитися. Намагайтеся стати посередником у їх переговорах, ні в якому разі не суддею. Пропонуємо вам поступити наступним чином:
 
·   Спокійно викладіть дітям суть виниклої проблеми . Для цього вам доведеться попросити кожного з учасників конфлікту коротко викласти точку зору свого опонента, причому в його присутності, так як важливо, щоб він обличчясто все почув, адже більшість сварок у дітей буває із-за несправедливості та образливих насмішок.
·   Далі, буде добре, якщо ви разом з дітьми зумієте спільно, дружно знайти вихід зі сформованої ситуації . Запропонуйте дітлахам придумати можливі шляхи і спобличчя вирішення їх спору. Припустимо, якщо вони посварилися через ігри, скажіть їм, що вони не зможуть грати в неї далі, поки не прийдуть до згоди.
·   Якщо вам вдалося шляхом переговорів і роз'яснень остаточно вирішити дитячий конфлікт, то затвердите на правах дорослого план його дозволу . Якщо ж згоди не досягнуто і питання залишилося відкритим, винесіть проблему на так званий «сімейна рада» , щоб всі члени сім'ї взяли активну участь у погашенні конфлікту.
Сварка між дітьми 
Дуже важливо в сформованих обставинах зуміти зменшити з'явився емоційне напруження у дітей, не допустити загострення конфліктної ситуації.
 
Зверніть увагу!
 
Можна використовувати прийом зміни обстановки, наприклад, відвести дітей в іншу кімнату. Таке начебто просте дію частенько допомагає дітям хоча б трохи заспокоїтись і приступити до обговорення проблеми.
 

Через деякий час, перебуваючи в спокійній обстановці, як-небудь ненароком згадайте з дітьми раніше дозволену проблему, проаналізуйте всі зроблені кроки до її вирішення - тим самим ви ще раз потренуєте з дітьми навички співпраці та взаєморозуміння.
 
Зверніть увагу!
 
Не забудьте похвалити обидві сторони за їх зусилля у вирішенні їхніх суперечностей.
 
Як запобігти конфлікту 
Завжди пам'ятаєте, як важливо бути чуйними до будь-яких переживань дітей. Намагайтеся глибше заглянути в суть конфлікту, щоб зрозуміти істинну причину, і тоді ви точно знайдете спосіб, як допомогти дітям у пошуку розумного компромісу під виниклої сварки. Розуміння емоційного стану дитини стане для вас найкращою гарантією для побудови з ним добрих відносин, виникнення довіри і згодом поліпшення його поведінки в колективі. Крім усього сказаного намагайтеся розмовляти з усіма оточуючими людьми спокійно і ввічливо, уникайте сварок з домочадцями і тоді власним прикладом ви навчите дитину ефективному спілкуванню.
 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розвивальне середовище дошкільного закладу

Створення спеціальних осередків у групових кімнатах • П риродознавчий , дитячого експериментування ;  • І грової діяльності;     Культурологічний осередок: o    образотворчої діяльності; o    музичний; o    художнього слова; o    народознавства;  • Р озвивального навчання;  • С портивний;  • Т рудової діяльності;  • В ідпочинку та усамітнення;  • С амопізнання;  • С півпраці з батьками;  • В ласної групи.   Наповнення осередків: Природознавчий осередок  У природознавчому осередку розміщують постійні та сезонні об’єкти природи, предмети догляду за ними. Постійними мешканцями цього осередку можуть бути акваріумні рибки, папуги, канарки, хом’яки, морські свинки тощо. У природознавчому осередку обов’язково розміщують календар природи (погоди), де діти відмічають пору року, погодні зміни тощо . Тут також доцільно представити вироби дітей з природного матеріалу, гербарії; розмістити альбоми з ілюстраціями об’єктів та явищ природи. Доречно у п

Сценарій родинного свята "Україна - моя Батьківщина"

Фінал психолого-педагогічного проекту «Україна – моя Батьківщина» Вихователь: Грає променями сонце. Усміхається блакить. І шука у річці донце Світанково-ніжна мить. І летить через країну На пір'їнці золотій: - Добрий ранок, Україно!  Мир землі твоїй святій!  Діти заходять до зали з вокально-хореографічною композицією  «Добрий день, матуся Україна!» (муз. М.Ведмедері, сл. Н.  Рубальської).   Діти: 1.       Нема без кореня рослини        А нас, людей, без Батьківщини ! 2.                               Що таке Батьківщина?            Під віконцем калина,            Тиха казка бабусі,            Ніжна пісня матусі,            Дужі руки у тата,            Під тополями хата,            Під вербою криниця,            В чистім полі пшениця.            Серед лугу лелека            І діброва далека . 3.                             Є багато країн на землі,            В них – озера, річки, і долини.            Є країни великі й

Що таке корекційна група в дитячому садку і чому не треба її боятися

Створення у дитячих садках корекційних груп - велика допомога у розвитку дітей. Що це за групи? Яка робота проводиться в таких групах з дітьми? З якими проблемами потрапляють діти до корекційної групи? Це діти, які мають: - проблеми у засвоєнні певних знань і вмінь, - недостатній розвиток мовлення, пізнавальних процесів (сприймання, пам'яті, мислення, уваги), - порушення у емоційно-вольовій сфері (надто активні та навпаки), - з поведінковими відхиленнями (відсутність вміння регулювати свою поведінку). Тобто ті вади розвитку, які при вчасній, вмілій, активній допомозі з боку дорослих, можна подолати. Адже від цього залежить майбутнє дитини. Для дітей, які мають більш складні вади, починаючи з легкої розумової відсталості, існують спеціалізовані садки. Умови вступу дитини до корекційної групи Зараховуються діти, які отримали направлення від Криворізької зональної психолого-медико-педагогічної комісії. Для проходження цієї комісії необхідно підготувати пакет до